Takdir edeceğiniz üzere bilinen serverların çoğu Linux tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalışıyor ve bu durum endüstri standartı olmuş durumda. Uzun zamandır aklımın bi köşesinde olmasına rağmen bir türlü macos işletim sistemini bırakıp Ubuntuya(en çok bilinen ve kullanılan Linux dağıtım tabanlı işletim sistemi) geçme ihtiyacı duymamıştım. Yüzyüze sürecim öncesindeki stajımda da benden varolan işletim sistemimin yanına Ubuntu işletim sistemi kurmam istenmişti fakat Apple marka bilgisayarım bu işleme izin vermiyor çeşitli hatalar çıkarıyordu. Bu problemi çözmeye çalışırken işletim sistemleri nasıl çalışır, diskte çeşitli boşluklar açıp üstüne harici diskten işletim sistemi nasıl yüklenir, linux kurulum yardımcısının (GNU GRUB) çalışma şekli hakkında ayrıntılı bilgi edinme, varolan işletim sistemimi silip sıfırdan tekrar kurmaya çalışırken kaybolan veriler nasıl getirilir gibi birçok teknik anlamda bilgi ve tecrübe edinmek zorunda kaldım.
Sorunun 2017 sonrasında çıkan bazı Apple bilgisayarlarda T2 adı verilen bir güvenlik çipinin olduğunu ve bu çipin bilgisayara dışarıdan hamleleri engellemesinden kaynaklandığını keşfettikten sonra T2Linux adı verilen bir gönüllü bir grubun geliştirdiği bi dağıtım buldum. Gerekli adımları uyguladıktan sonra şuan sorun çıkmadan bilgisayarımın her özelliğini eksizsiz kullanabildiğimi belirtmek isterim.
Tabii ki işletim sistemini kurmakla gerçekten onun dilinden anlamak aynı şeyler değil. Linux dağıtımlarının çoğunuzun bildiği windows işletim sistemine göre farklı bir bilgi depolama yöntemi var. İlk verilen görev bu yapıyı, bilgisayarın üzerine hangi bilgi hangi klasörün altına depolanıyor sorusunun cevabını öğrenmek oldu. Sonrasında bu dosya oluşturma, değiştirme, öğe taşıma gibi komutları ayrıntısız tabirle komut satırı üzerinden yapmayı ayrıntılı bir biçimde öğrendim. Linux temel terminal komutlarını öğrendikten sonra paket yöneticilerini (çeşitli uygulamaları çeşitli komutlarla internetten alıp bilgisayarınıza indiren algoritmalar) ve onları nasıl kullanacağımı öğrendim.
Kullanıcı, grup ve ötekiler diye çevirebileceğimiz modlara göre dosyaların okuma yazma ve çalıştırma izinleri var. Yani her kullanıcının her eylemi yapma izini yok. Bu güvenliği büyük ölçüde arttırsa da, çeşitli yerlerde bu ayarları değiştirmemiz gerekiyor bunun hakkında bilgi sahibi olmak ta linux öğrenme sürecimin bir parçasıydı.
IDE adı verilen, bilgisayarınızda çeşitli yazılım dillerini yazıp, hatanızı görüp sorunları çözebildiğimiz bilgisayara yüklediğimiz programlar var. Benim uzun süredir üzerinde uğraştığım Python için bunlardan en meşhuru PyCharm, zaten genel olarak yapısını ve üzerinde yapabileceğim şeyleri biliyordum fakat bu süreç üzerinde kısa bir şekilde tekrar üzerinden geçtim. Neden diye sorarsanız Veri ile ilgili konulara uzmanlaştığım için genel olarak zamanımı Jupyter Notebook üzerinde geçiriyordum. PyCharm ve özellikle debugging(hata ayıklama) paneli hakkında hızlı bilgi tazelemenin bana katkısı olduğuna inanıyorum.
Yazılımcılar olarak belirli aralıklarla kodlarımızı değiştirebiliyor veya eski kodlara ulaşmamız gerekebiliyor. Bunu sağlayan Git adı verilen versiyon kontrol sistemi hakkında da bilgilerimi tazelemem söylendi. Tabii ki Linuxu kurmam ile Git e kadar geçen sürenin 1.5 gün olduğunu açıklamam faydalı olabilir.
Yanıt yok