Onlarca çalışanın çalıştığı ve her çalışanın onlarca uygulama, websitesi üzerinde görevlerini yürüttüğü bir şirketin dijital ortamda karşılaştığı en zor sorunlardan biri de şifre yönetimi tabii ki. İşten ayrılan bir görevlinin hesaplarına ulaşamama, eski çalışanların hesaplarını erişime kesme, bazı uygulamalara ortak erişim verme ve en önemli durumlardan biri iki aşamalı doğrulama gibi birçok sorun doğal olarak çoğu işletmenin uğraşları arasında. Altınkaya özelinde konuşacak olursak birden fazla çalışanın aynı hesabı kullanma ve en önemlisi çalışanların güçlü şifre koymasını engelleyecek mevcut bir durum yoktu. Tabii ki birçok sorunun çözümü için kullanıcı başına ücret verilen bir sistem kullanılıyordu ancak şirket yönetimi web vault altyapısı olan açık kaynak bir şifre yönetim sistemi arayışına girdi. Bu sorunlar ve istekler karşımıza Bitwarden adı verilen bi sistem çıkardı. Bu programı Almanya Frankfurttaki sunucuya kurabilmek için atlatmak zorunda olduğum aşamalar şu şekilde özetlenebilir:
- Sunucuya kendi bilgisayarımdan bağlanma.
- Docker kurulumu.
-Konteynır sistemi nedir, nasıl çalışır, nasıl kullanılır, nasıl modifiye edilir öğrenilmesi.
- Konteynır olarak Bitwarden kurulması.
- Gerekli modifiyelerin yapılması.
- Domain(alan adı) oluşturma.
- Domain için ssl sertifikası oluşturma.
- SMTP(sunucuyla istemci arasında mail haberleşme protokolü) nedir, nasıl çalışır, Bitwarden konfigürasyon dosyasına nasıl eklenir.
- Admin panelinin oluşturulması ve gerekli erişim ayarlarının yapılması.
- Ağda, sunucuda, veritabanında herhangi bir hata var mı diye gerekli testlerin yapılması.
- Son kullanıcı yani şirket çalışanları için nasıl sisteme girip üye olacaklarını, web tarayıcı eklentisi, mobil ve masaüstü uygulama bağlantılarının nasıl yapılacağının, eski platformdaki şifrelerin yeni programa nasıl geçirileceğinin resimli kılavuzunun oluşturulması.
Yanıt yok